Hemen Ara

Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Bir zamanlar kabuk şoku veya savaş yorgunluğu sendromu olarak adlandırılan travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), bir kişinin ciddi fiziksel zarar veya tehdidin olduğu travmatik veya korkunç bir olay yaşaması veya tanık olmasından sonra gelişebilen ciddi bir durumdur.

Bir zamanlar kabuk şoku veya savaş yorgunluğu sendromu olarak adlandırılan travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), bir kişinin ciddi fiziksel zarar veya tehdidin olduğu travmatik veya korkunç bir olay yaşaması veya tanık olmasından sonra gelişebilen ciddi bir durumdur. Travmatik bir olay yaşayan çoğu insanın şok, öfke, sinirlilik, korku ve hatta suçluluk gibi tepkileri olacaktır. Bu reaksiyonlar yaygındır ve çoğu insan için zamanla kaybolurlar. Ancak TSSB'si olan bir kişi için bu duygular devam eder ve hatta artar, o kadar güçlenir ki, kişinin hayatını beklendiği gibi sürdürmesini engeller. TSSB'si olan kişiler bir aydan uzun süredir semptomlara sahiptir ve onu tetikleyen olay gerçekleşmeden önceki kadar iyi çalışamazlar.
Travma sonrası stres bozukluğunun (TSSB) belirtileri nelerdir?
Dört tip TSSB belirtisi vardır, ancak bunlar herkes için aynı olmayabilir. Her insan semptomları kendi tarzında yaşar. Türler
• Bir şeyin size travmayı hatırlattığı ve o korkuyu tekrar hissettiğiniz semptomları yeniden yaşamak.
• Travmatik olayın anılarını tetikleyen durumlardan veya insanlardan kaçınmaya çalıştığınız kaçınma belirtileri;
o Travmatik deneyimi hatırlatan yerlerden, olaylardan veya nesnelerden uzak durun.
o Travmatik olayla ilgili düşünce ve duygulardan kaçınmak
• Gergin olmanıza veya tehlike arayışına girmenize neden olabilecek uyarılma ve tepkisellik belirtileri;
o Kolayca şaşırmak
o Gergin veya "kenarda" hissetmek
o Uyumakta zorluk
o Öfke patlamaları yaşamak
• İnanç ve duygulardaki olumsuz değişiklikler olan biliş ve duygudurum belirtileri;
o Travmatik olayla ilgili önemli şeyleri hatırlamada sorun yaşama
o Kendiniz veya dünya hakkında olumsuz düşünceler
o Suçluluk ve suçluluk duygusu
o Artık zevk aldığınız şeylerle ilgilenmemek
o Odaklanmada zorluk
Semptomlar genellikle travmatik olaydan hemen sonra başlar. Ancak bazen aylar veya yıllar sonra ortaya çıkmayabilirler. Ayrıca uzun yıllar boyunca gelip gidebilirler.
TSSB Tedavisi
TSSB tedavisinin amacı, duygusal ve fiziksel semptomları azaltmak, günlük işleyişi iyileştirmek ve kişinin bozukluğu tetikleyen olayla daha iyi başa çıkmasına yardımcı olmaktır. TSSB tedavisi, psikoterapi (bir tür danışmanlık), ilaç tedavisi veya her ikisini içerebilir.
İlaç tedavisi
Doktorlar, TSSB’yi tedavi etmek ve kaygı duygularını ve bununla ilişkili semptomları kontrol etmek için belirli antidepresan ilaçları kullanırlar.Bazı tansiyon ilaçları bazen belirli semptomları kontrol etmek için de kullanılır.
Psikoterapi
TSSB için psikoterapi, kişinin semptomları yönetme becerilerini öğrenmesine ve başa çıkma yolları geliştirmesine yardımcı olmayı içerir. Terapi ayrıca kişiye ve ailesine bozukluk hakkında bilgi vermeyi ve kişinin travmatik olayla ilişkili korkuları aşmasına yardımcı olmayı amaçlar. TSSB'li kişileri tedavi etmek için çeşitli psikoterapi yaklaşımları kullanılır:
Zahmetli duygulara, duygulara ve davranışlara yol açan düşünce kalıplarını tanımayı ve değiştirmeyi öğrenmeyi içeren bilişsel davranışçı terapi.
Uzun süreli maruz kalma terapisi, kişinin travmatik olayı yeniden yaşamasını veya kişiyi kaygıya neden olan nesnelere veya durumlara maruz bırakmasını içeren bir tür davranışçı terapi. Bu, iyi kontrollü ve güvenli bir ortamda yapılır. Uzun süreli maruz kalma terapisi, kişinin korkuyla yüzleşmesine ve korkutucu ve endişeye neden olan durumlarla yavaş yavaş daha rahat olmasına yardımcı olur. Bu, TSSB tedavisinde çok başarılı olmuştur.
Psikodinamik terapi, kişinin kişisel değerleri ve travmatik olayın neden olduğu duygusal çatışmaları incelemesine yardımcı olmaya odaklanır.
Aile terapisi yararlı olabilir çünkü TSSB'si olan kişinin davranışı diğer aile üyelerini etkileyebilir.
Grup terapisi, kişinin travmatik olaylar yaşayan diğer insanlarla düşüncelerini, korkularını ve duygularını paylaşmasına izin vererek yardımcı olabilir.
Göz Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme (EMDR) , başlangıçta travmatik anılarla ilişkili sıkıntıyı hafifletmek için tasarlanmış ve şimdi fobileri tedavi etmek için de kullanılan karmaşık bir psikoterapi şeklidir .

Telefon +90 542 819 23 20
Email brdemir.bd@gmail.com
Adres
Gevhernesibe Mahallesi, Gök Gç. No:29/32 Kat:8 D:No:29, 38010 Kocasinan/Kayseri
WhatsApp WhatsApp